07 July 2011

Beza Antara Fungsi UV Filter, CPL Filter dan ND8 Filter

Yang ini Mimiey baru belajar ape perbezaan nye...so Mimiey share dengan korang semua ok!!

Banyak jenis sebenarnya filter lens yang ada untuk lens kita.Kalau nak diringkaskan bolehlah kita bagi pada3 jenis filter ni; uv,cpl dan nd8.Filter ni bukan setakat menapis cahaya yang direct datang pada lens,tapi ia juga boleh membantu untuk bagi hasil art pada gambar.Terutamanya kalau nak dapat gambar pemandangan yang cantik.

UV Filter
Ni Filter yang biasanya dapat bila kita beli lens.UV Filter ni simple saja fungsinya.Tapis sinar UV dan protection pada lens.Kalau kita beli lens tu,jangan kedekut nak beli uv filter terus(kalau tak dapat free).Nak elak calar pada lens yang baru beli tu.Harga murah mahal pun tak apa.Ada dua jenis,slim dan biasa.Bezanya nipis tebal saja.


CPL Filter

Polarizing filter biasanya orang guna untuk bagi gambar efek gelap pada langit.warna langit biru tu timbul terang. Ada juga kalau untuk tangkap gambar produk macam jam tangan biasanya.Bila ambik gambar jam,kurang lah efek pantulan cahaya dari cermin jam tu.jadi boleh nampak detail jarum dalam jam tanpa ada pantulan.






ND8 Filter

Neutral Density filter (ND filter) adalah jenis filter yang digunakan untuk tangkap gambar air terjun,salji. Ia sebenarnya nak kurangkan amount cahaya yang sampai pada sensor camera.Jadi boleh tambah efek halus pada foto disamping baiki tone.






Itu lah sikit info pasal jenis filter dan fungsinya.Review jenis biasa-biasa sahaja.Hope dapat bantu korang dapat brief idea sebelum membeli filter.

Selamat mencuba ;-)

3 comments:

echaRierie said...

err..baru tau apa itu filter..
haha..really noob abt taking pic..

hehe..ttg komen dlm blog echa td..yup, itu abg sy...rusdie..dia keje kat BR raub..hehe..

Miyami Olive said...

pembelajaran bersame echa.... ;p

hahaha dah agk dah....ingat pelanduk serupa..haha.... ;p

Syuk Ry said...

nice entry..
Playing DOTA with HD !!