20 July 2011

Shutter Release atau Infra Red(IR) Remote sesuai untuk DSLR anda?

hye hye hye......Assalamualaikummm.....
baeklah kali ni Mimiey nak share ngn korunk semua Shutter Release atau Infra Red(IR) Remote adakah sesuai untuk DSLR anda....jom check it out!!!

Antara persoalan2 yang sering ditanya....
 
"Saya nak beli remote untuk Canon 1000D saya.Nak pakai untuk bawak pergi wedding job hujung minggu ni.Saya nak yang jenis wireless tu tau.Senang nak gerak-gerak nanti."

"Ada lagi tak remote wireless yang RM20 tu.Saya nak pakai di Sony A290 saya.

Bestkan ada remote.Boleh tangkap gambar dari jauh.Tujuan guna remote sebenarnya untuk cover shaking.Baru tak blur gambar.

Ini la remote tu.Boleh pakai untuk semua brand DSLR.

Kalau nak tau,2 model di atas tu;Canon Seri Budi(1000d) dan Sony A290 tak boleh pakai IR Remote(wireless).

Ada model-model tertentu yang tak boleh ngam dengan remote wireless ni pasal takde infra red.Kalau canon,model 500d dan ke atas boleh la guna octopus remote wireless tu.Ke atas tu maksudnya model yang makin mahal eh.Macam mana nak tau dslr kita boleh pakai remote ir tak?Ce tengok,ce tengok list ni.

Nikon   = D3000 D3100 D5000 D7000 D90 D80 D70 D70s D50 D40 D40X (nikon beres semua!!)
Canon  =300D 350D 400D 450D 500D 550D 60D 7D 5D Mark II (note takde 1000d kan)
Sony    = a230, a330, a380, a450, a500, a550, a700, a850, a900, Nex 3, Nex 5 (yangni takde a290)

Tapi jangan risau,anda masih boleh lagi berstyle dengan remote bila mana anda membeli battery grip.Macam model BG-E5 tu,boleh dipakai pada Canon 1000d.Jadi infra red pada battery grip boleh dikesan pada remote tu.Boleh la klik!

amacam semua??dapatkah anda mengetahuinya.......

2 comments:

haziq said...

kiss x3 bley dak?

Miyami Olive said...

boley kot.....hehehe..tak try lg..mu try la dulu...eheks....;)